May the leaves of your life tree never turn brown.

2013-06-05
21:19:43

Den blommstertid nu kommer......
Den blomstertid nu kommer, med lust och fägring stor.
Ja, sista lektionen idag innan sommarlovet. Så jag sitter nu och skriver detta inlägg med sommaren utanför dörren, kvittrande fåglar och soligt väder. Borde egentligen vara ute nu men har faktiskt gjort nytta. Jag har faktiskt sorterat bland alla mina skolpapper från gymnasiet och högskolan och satt dem i en pärm och räkningar i en annan. Eller ja snart kom på att jag behövde ett register för att skilja dem åt lite och troligtvis har mamma något i sina gömmor. Och har hon inte det får jag väl göra mig ett då.
 
Nu nalkas ljuva sommar, då gräs och gröda gro.
Ja, nu nalkas sommaren och som sagt började jag sommarlovet med lite vuxenpoäng, eller kanske man ska kalla det ordningsamhet? Ja, vad det än kallas så är det slut med det just nu.
 
Med blid och livlig värma, till allt som varit dött.
Inget dött här inte, eller ja kanske skollusten? Men så konstigt kanske det inte är, sitta med två tentor när man ser klarblå himmel och strålande sol ute. Ja när man ser de får man känna sig skoltrött och för att vara rättvis så har jag gått 15 år i skolan plus ett år i sexårs och två år på dagis, (Ja, det hette inte förskoleklass och förskola när jag gick där.) så inte konstigt att man känner sig skoltrött. Men nu är det sista sommarlovet, sen examensarbete och några sista kurser och sen är jag förskollärare.
 
Sig solens strålar närma, och allt blir återfött.
Så ett halvt år kvar så i december/januari är vi nyexaminerade förskollärare och en ny era i mitt liv börjar, med stor förändring. Vad kommer hända? Kommer jag få jobb? Om ja, vart? Kommer jag flytta? Jo, det kommer jag och hoppas på en fin lägenhet, helst i Sätra då jag har några av mina bästa vänner där. Dock, vad kommer hända efter skolan? Med vännerna, inte av något vill jag förlora dem som står mig närmast även om ni flyttar. Men som tur finns telefon, skype och tågförbindelser. Allt jag hoppas på att det vi sjöng i studentsången stämmer, "Och den ljusnande framtid är vår." hoppas detta nu slår in med både utbildning, vänner, familj bostad och vem vet kanske kärleken?
 
De fagra blomster ängar, och åkerns ädla säd.
Ja, vad skall jag skriva under denna mening? Att jag skulle vilja springa över en äkta riktig svensk blomsteräng en sommardag eller kväll. Ni vet sådana som finns i Bullerbyn, sådana som man ser lite dimma över vissa kvällar och som daggen tränger igenom ens bara tår på morgonen när man går för att mjölka korna. En äkta äng i ett svunnet Sverige, ett Sverige med röda stugor i byar som inte var sommarstugor. Nej ett äkta land som på Bullerbyns tid, där det tog en stund att gå till affären och man glömde hälften på vägen tillbaka. Men vad gjorde det? Man hade all tid i värden, det var ens barndomssomrar då ens största bekymmer var alla myggbett.
 
De rika örtesängar, och lundens gröna träd.
Tänk dig ett fält fullt med vad det nu vara för säd. Solmogen råg, som snart skall skördas. Ja, då är det redan höst och höet ska bärgas. Tänker man inte nu mer än någonsin om somrar förr på landet? Nog måste det ha vart ett slit, men ändå. Det gav lön för mödan, oftast om inte skörden slog fel. Och visst var det bråda dagar men man levde med. Och logdans, äkta logdans, vem skulle inte vilja uppleva det? Och sova i doftande hö och höra korna råma och det knäpper i ladugårdens vägg när solens värme börjar lämna plankorna och nattens lätta kyla och dis börjar sänka sig över skog och mark.
 
De skola oss påminna, guds godhets rikedom.
Skola här kommer ordet igen, dock med en annan betydelse här än i vårt dagliga tal. Här gissar jag att det betyder ska. Det ska oss påminna om guds godhets rikedom. Jo, så jag får väl tacka honom då, om han nu finns? Vore trevligt om han fanns, eller ja någon gud eller kraft som tog hand om oss då vi dog. I somliga fall skulle jag inte vilja komma till ett andra liv då allt bara känns tungt, men dagar som denna skulle jag det gärna. Kanske mitt eget Nangijala? Ett land i sagornas och berättandes tid. Ett land fullt med lägereldar, krogar med mustigt öl och folk med svärd och mantlar. Ett land där inte tid var det enda som betydde något utan skicklighet och mod. Ett land där äventyr fanns, där hjältesagor berättades om kvällarna i brasans sken i timmerstugans skyddande väggar, mitt egna land, min egna värld.
 
Att vi den nåd besinna, som räcker året om.
Vad tusan betyder besinna? Tänka eller tacka kanske? Måste ta och googla det, "Thank you lord for Google." 
Synonymer till besinna;
Tänka efter, tänka på, överväga, betänka, övertänka, begrunda, ta i beaktande.
Så jag hade rätt det betydde tänka, så jag skall alltså tänka på den nåd vi fått från guds godhet som räcker året om? Intressant, tack gud för det härliga sommarvädret. Ja, tack att vi har väder överhuvudtaget, vad skulle vi annars klaga över?
 
Man hörer fåglar sjunga, med mångahanda ljud.
Fåglar finns det gott om. Det var som på scouterna de berättade om att om man hade med sig typ datorn med fågelljud i skogen. Och sedan så spelade man upp ett visst fågelläte av de som fanns där så lockades fåglarna dit. Ganska coolt alltså, det borde man prova med förskolebarn, att få se fåglar på nära håll. Just ja, imorgon är det nationaldagen, då skall jag och Emma vara i Boulongern hela dagen med scouterna :)
 
Skall icke då vår tunga, lovsäga Herren Gud?
Apropå tunga så är min jävligt lång. Kan slicka på toppen av hakan men inte på näsan om någon är intresserad. Och om någon är mer intresserad så går det inte att slicka sig själv på armbågen. Och nu är jag intresserad, provade du det?
 
Min själ, upphöj Guds ära, stäm upp din glädjesång.
Frågan är nu bara om jag har en själ som kan upphöjas? Eller ja själ har väl alla även om den är större eller mindre. Undra hur man känner sig efter att man mördat, våldfört, våldtagit eller ja liknande på någon? Hur mår man då i själen? För första gången, borde det inte vara hemskt? Jag skulle typ säkert vilja ta självmord  om jag gjort det. Men man måste kanske vara annorlunda om man gjort det, det vill säga göra det medvetet och inte omedvetet som i en bilkrasch. Även om en sådan sak som att köra på någon måste lämna lika djupa sår.
 
Till den som vill oss nära, och fröjda på en gång.
Vill gud oss nära och fröjda oss på en gång? För det är väl han det handlar om? Någon mer än jag som tycker att detta låter väldigt perverst? Eller är det bara i mina tankar? Eller jag är säker det kom i dina nu med, men i alla fall, vad ska jag säga? Gud måste vara mycket gammal vid detta laget, undra när han fyller år?
 
Du milde Jesu Kriste, vår glädjesol och sköld.
Oj, nu börjar vi prata om Jesus med. Han som är son till en gud och en jungfru, hur nu detta gått till kan man undra? Han är i alla fall vår sköld, vår sköld mot gud som är pervers? Nej, men nu får jag ta och sluta, gud och Jesus är säkert bra och så. Förlåt till er som läser detta och är djupt troende, inget ont menat utan detta är bara i mitt huvud.
 
Ditt ljus och hägn ej briste, uppvärm vårt sinnes köld.
What? Fatta inte denna mening, ärligt. Eller kanske? Att guds makt inte ska sluta och att vi inte ska finna köld i vårt sinne och våra hjärtan? Fast var det inte Jesus vi pratade om eller har detta nu gått över? Nej, jag överger till en klokare människa för att fatta detta.
 
Giv kärlekseld i hjärta, men dämpa lustans brand.
Alltså vad hände här nu då? Vi ska nu få känna kärlek men inte ha sex? Eller är det lusten mot en annans maka? Fast detta kan ju vara lusten innan äktenskap och lust för lustens skull och inte för det nödvändiga i att skaffa barn. Föresten är det bara jag som märkt att barn typ är en statuspryl nu? Det känns som att allt och alla skaffar barn nu. Nu säger jag inte emot dem som har en stadigvarande ekonomi och bostad. Och framförallt mot dem som har ett långvarigt förhållande där man kommit in i vardagen, men de övriga? Varför? Har ni tänkt igenom det? Önskar er i alla fall  all lycka.
 
Vänd bort all sorg och smärta, med mild och mäktig hand.
Skulle inte detta vara awesome om det fungerade? Eller det kanske det gör? Vad vet jag, har aldrig trott på gud, vår kristne gud. Men känns inte som att han ändå skulle kunna göra något. Liksom om jag nu var gud och satt där på min gyllene tron i himmelen och kollade ner på mänskligheten. Ja, då skulle jag för det första sucka och sedan skulle jag hjälpa dem som har det värst, de krigsdrabbade och ja dem.
 
Kom för övrigt på att tänka på en dikt av Astrid Lindgren;
Vore jag Gud då skulle jag gråta över människorna,
dem som jag har skapat till min avbild.
Vad jag skulle gråta över deras ondska och gemenhet och grymhet och dumhet
och deras stackars godhet och hjälplösa förtvivlan och sorg.
Och jag skulle gråta över deras hjärteångest och eviga hunger,
deras oro och dödsskräck och ödsliga ensamhet och över deras öden, d
eras ömkliga små öden och deras blinda famlande efter någon! … Kanske mig?
Och vad jag skulle gråta över alla dödsskriken
och allt blod som flyter så förgäves, så innerligt förgäves
och över hungern och hopplösheten och nöden
och alla vanvettiga plågor och ensamma dödar
och över de torterade som skriker och skriker och över de torterande ännu mer.
Och så alla barnen, alla, alla barnen, dem skulle jag gråta över allra mest.
Ja, vore jag Gud, så skulle jag nog gråta mycket över barnen,
för inte hade jag tänkt att de skulle få det så här.
Floder, floder skulle jag gråta, så att de kunde drunkna i mina tårars väldiga vatten,
alla mina stackars människor, och det äntligen bleve ro.
~Astrid Lindgren
 
Fin va? Tyckte att den passade in.
 
Du Sarons blomster sköna, du lilja i grön dal.
Saron? Vem är det? Minns att det var någon med en trädgård kanske? Ska googla det, hehehe. Fast namnet påminner om Sauron, den lilla onda figuren med klor i ögat i Sagan om Ringen.
Det var inte ens någon person, troligtvis en blomma eller en ros som uppkommer vid olika tillfällen i bibeln.
 
1 Chronicles 5:16
And they dwelt in Gilead in Bashan, and in her towns, and in all the suburbs of Sharon, upon their borders.
 
1 Chronicles 27:29 And over the herds that fed in Sharon was Shitrai the Sharonite: and over the herds that were in the valleys was Shaphat the son of Adlai:
 
Song of Solomon 2:1 I am the rose of Sharon, and the lily of the valleys.
 
Isaiah 33:9 The earth mourneth and languisheth: Lebanon is ashamed and hewn down: Sharon is like a wilderness; and Bashan and Carmel shake off their fruits.
 
Isaiah 35:2 It shall blossom abundantly, and rejoice even with joy and singing: the glory of Lebanon shall be given unto it, the excellency of Carmel and Sharon, they shall see the glory of the LORD, and the excellency of our God.
 
Isaiah 65:10 And Sharon shall be a fold of flocks, and the valley of Achor a place for the herds to lie down in, for my people that have sought me.
 
Japp, den heter Sharon på engelska, mycket snyggare stavning, just saying.
 
Ack, värdes själen kröna, med alla dygders tal.
Skall vi kröna värden med dygder? Genomföra goda dygder och inte ha sex? Seriöst, tycker det är skönt att denna vers inte sjunger särskilt ofta. Och visste inte att det fanns så många verser och visste inte när jag började skriva på inlägget att det skulle bli såhär långt eller vad det skulle handla om. Men nu är jag igång så bara tuta och köra, vilket jag förövrigt ska göra hela sommarlovet, ska plugga till körkort.
 
Av Sion må hon fuktas, med nådens dagg, att hon.
Ännu ett namn som jag inte känner igen. Och vem tusan ska fuktas? Moder jord eller? Eller någon som skall fuktas utan lust? Nej, vet ni vad.
Lets googel Sion!
"Si­on el­ler Si­ons­bor­gen var ur­sprung­li­gen nam­net på den befästa kul­len i det älds­ta Je­ru­sa­lem, som erövra­des av Da­vid och kal­la­des Da­vids stad (2 Sam 5:7; jfr 1 Kung 8:1). Si­on blev se­na­re en be­teck­ning för det närbelägna tem­pel­ber­get och dess hel­ge­dom (Ps 65:2; 1 Mack 4:37), of­ta även för he­la Je­ru­sa­lem (så t.ex. ge­nomgåen­de i Klag). Så tol­kat upp­fat­tas Si­on som plat­sen för Guds spe­ci­el­la närva­ro. En grupp po­e­tis­ka tex­ter ut­veck­lar tan­ken på dess okränk­bar­het och oin­tag­lig­het, t.ex. Ps 48; jfr 46:5-12; Jes 17:12-14. Den­na s.k. Si­ons­te­o­lo­gi utgör bak­grun­den till den bestört­ning som ut­trycks i Kla­go­vi­sor­na (t.ex. 4:12)."
 
Okej en kulle eller ett tempel? Hur ska någon eller något kunna fuktas av en kulle eller ett tempel? Även om de har dagg till hjälp? För de använder ju inte vattenkanna precis?
 
Förskönas och befruktas, som ros på Libanon.
Ja nu fattar jag! *Superstort peddo smile* det är den där rosen, Saron som ska vattnas. Vattnas på en kulle kanske? Fast det lät mer som av en kulle? Möjligtvis om rosenbusken stod längste ner på kullen eller templet och det regnade ner från den och blev dagg? Och vad är nu Libanon?
"Nam­net be­ty­der ”det vi­ta (ber­get)”, med syft­ning på höga, snötäck­ta top­par. Det be­teck­nar i förs­ta hand en ca 17 mil lång bergs­rygg, som upp­tar en stor del av den ef­ter ber­get upp­kal­la­de nu­ti­da sta­ten Li­ba­non. I öster löper en pa­ral­lell bergs­ked­ja, An­ti­li­ba­non, vars syd­li­gas­te och mest kända del­mas­siv är Her­mon. Mel­lan de två bergs­ryg­gar­na lig­ger Be­ka­da­len, en gravsänka som utgör Jor­dan­da­lens fortsätt­ning norrut."
 
Libanon är alltså ett berg. En ros som lever på ett snötäckt berg? Ja, då kan den verkligen behöva dagg av nåden för att överleva, inte för att jag rent logiskt sätt förstår hur detta skall gå till.
 
Välsigna årets gröda, och vattna du vårt land.
Det här förstår jag, håller med om och hoppas på. Få alla som odlar alla dess grödor att gro och inte torka. Låt människor som inte har det som vi få mat på borden eller vad de nu äter på. Vem det än är som är gud, om du finns eller någon annan, fixa detta. Och fixa ett sätt att donera fett och längd, för jag har fett som jag kan donera till behövande och kanske kan någon donera lite läng till mig?
 
Giv oss nödtorftig föda, välsigna sjö och strand.
Nödtorftig föda? Nej, jag vill ha grillat! Men välsigna sjöarna och stränderna om du känner för det. Då kanske Triton, Poseidon, najaderna och sjöjungfrurna glada. Hoppas det i alla fall. Nu när människan skräpar ner och förstör våra vackra hav och vårt vackra vatten.
 
Av himlen drype fetma, bespisande vår jord.
Usch, det lät äckligt! Låt fetman drypa över andra halvan av jordklotet där det behövs, här behövs det helt och klart inte. På vissa kanske, men till dem kan jag donera, när jag blivit välkänd med min nya bantningsmetod att donera fett. Eller en utdragningsmaskin kanske.....det skulle ju fixa två flugor i en smäll liksom.
 
Och flöde nådens sötma, till oss av livets ord.
Flödande sötma? Som landet av honung och mjölk? Nej, tack, det låter kladdigt, ta det till andra sidan Atlanten tack där det behövs. Och livets ord? Är det de som knackar på dörrar? Eller det är väl några andra? Minns inte men de är konstiga i alla fall.
 
Ja, nu har jag verkligen skrivit en del och detta var inte ens tänkt att det skulle bli såhär långt eller att det skulle handla om detta. Men nu får det vara nog, fast det var kul att skriva såhär, ska nog fortsätta med det, det är en övning.
Puss och kram på er alla i alla fall. <3  

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: