May the leaves of your life tree never turn brown.

2014-10-01
23:17:28

Angående Astrid och Pippis fader

Har nu följt denna debatt om hur vida det är rätt eller fel att peta på Pippi Långstrumps uttalanden. Meningar så som ”Astrid skulle vända sig i sin grav om hon fick reda på detta.” har blommat upp. Detta visar tillfördel att dessa inte vet något om vår kära Astrid.

 

Astrid levde på den tiden då ord som ”Neger” var brukligt och i mångt och mycket inte alltid nedsättande. Astrid gjorde Pippis far till Negerkung, en mycket fin sådan. Om man läser i en av böckerna då Pippi, Tommy och Annika besöker Kurrekurreduttön. Så gör Pippi klart för dem på ön att de är lika mycket värda oavsett hudfärg, då de först vill behandla dem som kungligheter. Det vill säga, ingen rasistisk handling från Astrids sida. Astrid visade att ljushyade inte var bättre än mörkhyade, även om den tidens synesätt avspeglar böckerna.

 

Ni som då fortfarande säger att ”Astrid skulle vända sig i graven.” läs här.

http://www.expressen.se/omtalat/astrid-lindgrens-egna-ord-i-dag-skulle-jag-aldrig-gjort-pippis-pappa-till-neger/

 

Skulle Astrid som kämpade för alla likas värde, för alla människors och djurs rätt att leva drägligt ha något emot detta? Astrid har genom hela sitt liv kämpat för det som är fel för alla levande varelser på jorden.

http://www.astridlindgren.se/manniskan/opinionsbildaren

http://www.expressen.se/noje/pomperipossa-i-monismanien/

 

Hon ville att djur skulle få mänskliga rättigheter, få gå på bete, se solen, inte bo trångt. Tror ni då att hon inte brydde sig om andra människor?

http://www.dn.se/nyheter/sverige/astrid-lindgren-fick-den-nya-djurskyddslagen-i-80-arspresent/

 

Nej, ingen tror detta om Astrid Lindgren, hon är och var inte rasist och kommer heller aldrig att ses som sådan. Det var enbart tidens sätt att se på olika saker. Men tider förändras och även barnböcker har det. Men ta våra klassiska sagor, de flesta sagor som vi anser klassiska idag bland annat bröderna Grimms. Där dog många karaktärer och inte en fin och behaglig död. Dog de inte hände det en del annat som vi idag inte anser bra för barn eller för andra för den delen.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/carinabergfeldt/article19618201.ab

 

Hittade en artikel från 2006 där det står att Norge gör detsamma som Sverige nu gör idag. Även här kan man läsa vad Sverige gjorde då och varför.

http://www.dn.se/kultur-noje/pippis-pappa-inte-langre-negerkung/

 

Här är artikeln om att de tar bort rasistiska uttalanden i Pippi.

http://www.expressen.se/noje/svt-tar-bort-rasismen-fran-pippi-langstrump/

 

Men var vill jag nu komma med allt detta? Jo, att det hela med att ta bort och ändra ord hör till tiden och det har alltid gjorts och kommer att göra.

Sitter du hemma och äter och säger ”Negerboll” medan du ser på originalen utav Pippi och Kalle Ankas jul är du inte rasist. Däremot dina ord och handlingar mot andra människor kan vara rasistiska. Men det beror inte på att du ser på originalet av Pippi. Du är lika lite rasist som du är mördare eller våldtäktsman för att du läser originalen av de klassiska sagorna.  

Men tas orden bort i det offentliga sammanhanget så kommer de med tiden anses omorderna. Troligen kommer det nya ord, men man kan alltid hoppas på en bättre värld.

 

Kanske vi kommer skratta eller förfäras åt Pippis far som nu blir kung istället ”Negerkung” så som vi gör åt 70- talets barnböcker om sex, strejk och liknande saker.

http://kulturarbete.blogspot.se/2008/04/proggiga-barnbcker-del-19-knullskola-fr.html

 

Tider förändras och tider kommer fortsätta att förändras.


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: